"Invata pe copil calea pe care trebuie sa o urmeze…"
Versetul zilei
Newsletter
Flag Counter

Jocuri

blindfold        Am gasit recent acest joc pe  site-ul ursuletii   nazdravani. Cred ca e o idee minunata, copiilor  le va placea si le va da ocazia sa dezvolte empatia fata de persoanele cu dizabilitati.

Se poate juca atat cu un singur copil (desi e putin mai plictisitor)  cȃt si  cu un grup mai mare de copii (va fi mult mai interesant si captivant). Sau tot atat de bine il puteti juca in familie.

Copiii vor trebui sa indeplineasca o sarcina fara a se folosi de unul dintre simturi sau de  maini si picioare.

De exemplu puteti cere copiilor sa faca un tablou comun (ceva de desenat) pe o coala mare A 3 (li se da o tema oarecare). Fiecare trebuie sa contribuie la desen, dar nu va fi asa de usor. De ce?

Cititi mai departe la urmatorul link : http://ursuletinazdravani.com/?s=Joc%3A+sa+intelegem+copilasii+cu+dizabilitati

 

beauty child Invitaţi la fiecare program câţiva copii în faţă (pe rând), pe un scaun al onoarei. Ceilalţi copii le vor pune întrebări personale (nu impertinente), din care să poata afla informaţii despre acel copil. Ei trebuie să ţină minte răspunsurile, iar învăţătorul e bine să şi le noteze.

După un timp, când toţi copiii au trecut prin interogatoriu , învăţătorul va citi pe rând, la fiecare program, răspunsurile câtorva copiii. Copiii trebuie să ghicească  despre cine e vorba.  Odată aflat, copilul va ieşi înfaţă, va face o plecăciune într-un stil al său propriu şi va primi un mic cadou (dacă se poate).

Fiecare copil se va simţi important  în acest joc , şi cu toţii se vor cunoaşte mai bine unii pe alţii.

Întrebări:  Câţi fraţi ai? Ce fructe îţi plac mai mult? Ai fost vreodată la schi?

Ce vrei să devii cand o să fii mare? Care e cântarea ta preferată?  e.t.c

th (1)  Aduceţi la grupă din când în când un aparat foto. Avertizaţi-i pe copii că din când în când, vă veţi opri pe neaşteptate din orice activitate şi veţi spune unui copil să zâmbească .

Din acel moment, toţi copiii vor trebui să se adune repede în jurul celui strigat, (fără să-l acopere, şi în  10 secunde – numărate cu voce tare) şi vor poza în poziţii cât mai originale(fără să-şi pună corniţe unii altora) .Cu cât se obişnuiesc cu jocul,  reduceţi din secunde – ptr amuzament.

Căutaţi să strigaţi în primul rând pe copiii noi, pe cei neintegraţi în grup sau pe cei ce au nevoie să se simtă încurajaţi  în acele momente.

11954296561720451192post-it_sebastien_duperr_01.svg.hiMateriale necesare:  O imagine A4, sau daca se poate A3 din setul  de lectii   pe care l-ai terminat;bileţele de tip ,,post it”; creion;                          

Cum se joacă?

          Varianta 1 ( pentru pre-adolescenţi şi adolescenţi ): Continue reading

 

Instructiuni:termometrul... cuminteniei

  • Tăiaţi termometrul pe linia punctată.
  • Ataşaţi “mercurul roşu” termometrului.
  • Spuneţi copiilor că termometrul acesta va sta pe perete;
  • Anunţaţi copiii că la sfârşitul programului le-aţi pregătit o răsplată, dacă sunt cuminţi;
  • Dacă în timpul  programului observaţi că nu sunt cuminţi sau nu respectă regulile grupei, veti coboră treptat mercurul. Dacă la sfârşitul programului mercurul este mai jos de mijloc, grupa nu va mai primi rasplata prestabilită de ȋnvăţători.
  •  Mercurul poate fi ridicat din nou  dacă copiii dau semne că se cuminţesc;

Continue reading

 

images (1)Motivare copii:

“ Apostolul Pavel spunea ,,călcaţi pe urmele mele, pentrucă şi eu calc pe urmele lui Hristos”( 1 Corinteni 11:1), deci, practic  el ne îndeamnă să Îl urmăm pe Domnul.   Prin jocul acesta vrem să ne verificăm /consolidăm cunoştinţele biblice şi să creştem tot mai mult în asemănare şi în cunoaşterea Domnului nostru Isus.”

Instrucţiuni:     Printaţi două perechi de ,,urme” din modelul de mai jos, coloraţile în culori diferite pentru fiecare  echipă, decupaţi-le şi laminaţi-le.Trasaţi pe tablă sau pe mijlocul sălii un traseu pe care trebuie să-l parcurgă echipele şi puneţi ambele perechi de urme la START. Continue reading

braille_alphabet2-660x560     Daca putem folosi Alfabetul semnelor pentru surdomuti  pentru a ii invata pe copii – printre altele – sa empatizeze cu cei ce sunt afectati de aceasta deficienta, de ce sa nu folosim si limbajul Braille.

Mai jos aveti cateva  planse cu alfabetul Braille luate de pe internet.  Puteti folosi literele pentru a  coda un verset biblic, provocandu-i astfel pe copii sa il decodeze contracronometru. Nu uitati sa le dati si plansa cu alfabetul si sa aveti un cadou  pregatit pentru copilul care termina primul :-) Continue reading

hqdefault       Daca putem folosi alfabetul semnelor  pentru surdomuti si limbajul Braille pentru a coda versetele,familiarizandu-i pe copii in acelasi timp cu ceea ce inseamna deficientele de auz si de vaz, de ce sa nu mergem mai de parte si sa folosim chiar codul morse.
     Stiati ca Codul Morse era folosit de detinuti in inchisorile comuniste  pentru a comunica intre ei? 90% din cei arestati de comunisti invatau unii de la altii acest cod si il foloseau pentru a comunica si a afla informatii de la cei inchisi in celulele alaturate. Ei bateau in ziduri sau in tevile de la calorifere.

Transmiteau adesea Psalmi sau predici intregi. Multi poeti crestini au reusit sa  transmita mai departe poeziile compuse intre zidurile inchisorii tactandu-le litera cu litera prin pereti. Cei ce le receptionau le scriau pe bucati de sapun sau le scrijeleau pe pereti, apoi le invatau si le transmiteau mai departe. Continue reading

00006128_medium Ai incercat sa provoci vreodata copiii sa descopere un verset desi l-ai scris folosind un cod? Copiilor le plac astfel de provocari. Cu atat mai mult daca sunt urmate si de un premiu ptr cel care rezolva cel mai repede enigma.

O idee buna pentru a realiza astfel de  versete codificate este sa folosesti alfabetul semnelor pentru surdomuti. Te poti folosi de aceasta ocazie pentru a ii familiariza pe copiii cu limbajul folosit de persoanele surdomute si pentru a  cultiva in caracterul lor acceptarea si empatia. Continue reading

th          Adesea la inceputul unui nou an scolar cand vin copii noi la grupa,in prima duminica se simte o usoara atmosfera de…raceala. Copiii nu se cunosc toti intre ei,  si le e greu sa intre in vorba unii cu altii.Ce bine e sa ai in astfel de momente la indemana un joc de cunoastere care sa detensioneze atmosfera si sa ii ajute pe copiii sa intre in vorba unii cu altii.

    Scopul jocului : cunoastere, socializare;

Materiale necesare: un pix pt fiecare copil , cate un tabel asemanator cu  cel urmator si cadouri ; Continue reading