"Invata pe copil calea pe care trebuie sa o urmeze…"
Versetul zilei
Gândul zilei
Flag Counter

Editoriale, articole

1 2 3 5

de Damaris Marcu, Lipova, Arad

Descarcă aici: Proverbe pentru învățători

 1. Vezi pe fiecare copil ca fiind un argint cu zgură!
 2. Nu te enerva repede și nu stârni cearta!
 3. Spune cuvinte bune la vremea potrivită!
 4. RĂBDARE!
 5. Ai o limba dulce: vorbește frumos! Zâmbește !Apreciază!
 6. Arată bunătate!
 7. ,,Ȋncrede-te în Domnul din toată inima ta și nu te bizui pe înțelepciunea ta”!
 8. Implică-L pe Dumnezeu în tot cefaci!
 9. Nu te socoti singur înțelept!
 10. Teme-te de Domnul!
 11. Dăruiește! Dăruiește-te!
 12. Nu disprețui mustrarea!

Continue reading

 descărcare de Adrian Iacob, Suceava

Descarcă aici:  Nevoia relaționării dintre învățători

DEFINIȚIE„A RELAŢIONA”

Dicţionarul explicativ al limbii române:

Relaţie =legătură; conexiune; raport între persoane, fapte, lucruri, idei etc.

A relaţiona= a pune douӑ sau mai multe persoane  ȋntr-o relaţie/legӑturӑ activӑ;

Relaţiile implicӑ  o acţiune din partea  ambelor pӑrţi.

Dicţionarul biblic:

Cuv. grecesc „demos” derivat din cuv. „deo” = legătură bazată pe dragoste sinceră (Coloseni 3:14)

Acestă legătură de dragoste sinceră cu un scop bine definit, adună oameni devotați care formează o echipă: Echipa învățătorilor de Școală Dumnicală.

MUNCA ÎN ECHIPA ESTE ESENȚA SUCCESULUI

”Un singur om este prea puțin pentru a atinge măreția.” John Maxwell Continue reading

  bible-sandwichMihaela Drăgoi

Biserica Penticostală Filadelfia

Descarcă aici:

Cum să te pregătești eficient pentru o nouă întâlnire cu copiii?

Expresia latină „Amat Victoria Curam” înseamnă „Victoria iubește pregătirea”. Dacă intenționezi să ai un timp de succes în sala de clasă, trebuie să existe pregătire. Cum te pregătești pentru a comunica adevărul biblic?

Pentru a construi „Sandviciul pentru cinci zile”, adaugi un ingredient nou în fiecare zi timp de cinci zile. Din moment ce sunt 7 zile în săptămână, ai 5 zile ca „să construiești sandviciul” și o zi ca să spui povestirea. Îți rămâne o zi a „harului” ca să ai timp să uiți sau să fii ocupat, sau prea obosit, sau orice altceva mai apare.

 1. Bucură-te

CARNEA din sandvici este povestirea în sine. Deci în prima zi citește pasajul din Biblie pentru următoarea ta lecție. Citește-o pur și simplu pentru A TE BUCURA de ea și pentru a o relaționa la viața ta. Are vreo semnificație pentru tine? Vrea Dumnezeu să-ți spună ceva prin intermediul acestui pasaj?

 1. Personajul

Acesta este CAȘCAVALUL din sandviciul tău. Vei citi din nou pasajul a doua zi, dar de data aceasta privește cu atenție fiecare PERSONAJ principal. Cum crezi că arăta acel personaj? Dacă ai fi fost cu el cu ocazia aceea, cum ar fi sunat vocea lui? Dacă ai fi dat mâna cu el, cum ai fi simțit strânsoarea? Cum ar fi umblat? Are un miros? Continue reading

Biblia la puterea a doua- sigla

Descarcă aici:

1. Prezentare Biblia 2

2. Programa – Ianuarie 2019 – ADOLESCENTI BIBLIA2 OK (1) (2) (1)

3. Fise de lucru – BIBLIA2 PENTRU ADOLESCENTI

4. Programa – Ianuarie 2019 – copiii BIBLIA2 OK (1) (2)

5. Fise de lucru – BIBLIA2 PENTRU COPII

 1.    Prezentare proiect:  Biblia² este un proiect care are ca scop principal citirea zilnică a Bibliei și care se adresează tuturor categoriilor de vârstă, fiind împărțit în trei categorii mari: Biblia² pentru adulți, Biblia² pentru adolescenți și pentru copii.

Beneficiile proiectului: * informare zilnică: în fiecare zi liderii postează pe grup pasajul biblic ce trebuie lecturat; * disciplină: acest proiect ajută adultul, adolescentul și copilul să devină ordonat cu timpul său astfel încât din cele 24 de ore ale unei zile să poată pune deoparte un timp pentru citirea Bibliei; * creștere spirituală: lecturarea zilnică a Bibliei va aduce aportul de hrană de care fiecare suflet are așa mare nevoie; * acumularea de cunoștințe biblice: ajută adultul, adolescentul și copilul să strângă Cuvântul lui Dumnezeu în inimă pentru a face mai ușor ispitelor cu care se confruntă zilnic; * împlinire sufletească: nici o bucurie nu egalează bucuria ce o are un suflet când termină de citit întreaga Biblie.

  1. Biblia² pentru adulți

Obiectiv: citirea Bibliei de două ori într-un an.

Organizare: – categorie de vârstă: 18 ani – nelimitat; – grup pe whatsapp; – pasajul biblic: liderii postează zilnic pasajul biblic propus spre citire; – luni-sâmbătă: se lecturează câte 10 pagini/zi; – duminică: zi de meditație și recuperare; – timp necesar: aproximativ 30 – 40 minute/zi. Regulament: a. Numai liderii postează pe grup. b. Lunar se verifică „pulsul grupului”. Cum? Se lansează întrebarea: „Cum ești cu citirea?”, iar participantul răspunde în privat liderului stabilit pentru zona lui. Astfel se stabilește dacă este nevoie de zile suplimentare pentru recuperare.
c. Dacă trei luni consecutiv, participantul nu răspunde la întrebare și refuză orice formă de comunicare, atunci ne rezervăm dreptul, ca următoarea lună să îl excludem din grup. d. Postările se trimit zilnic în intervalul orar 8 – 22. e. Proiectul se finalizează cu o întâlnire, unde toți participanții la proiect primesc o diplomă personalizată. Întâlnirea va fi națională sau zonală în funcție de numărul participanților.

 

    2. Biblia² pentru adolescenți

Obiectiv: citirea Bibliei o dată într-un an, având suportul nostru timp de 2 ani.

Organizare: – categorie de vârstă: 14 – 18 ani; – grup pe whatsapp; – pasajul biblic: liderii postează zilnic pasajul biblic propus spre citire; – luni-sâmbătă: se lecturează câte 5 pagini/zi; – duminică: zi de meditație și recuperare; – timp necesar: aproximativ 30 – 40 minute/zi; – fișă de lucru: participantul primește lunar o fișă cu câte un exercițiu zilnic, menit să îi focalizeze atenția asupra pasajului citit. Regulament: a. Numai liderii postează pe grup. b. Lunar se verifică „pulsul grupului”. Cum? Se lansează întrebarea: „Cum ești cu citirea?”, iar participantul răspunde în privat liderului stabilit pentru zona lui. Astfel se stabilește dacă este nevoie de zile suplimentare pentru recuperare. c. La finalul fiecărei luni, participantul trimite în privat fișa pentru corectare liderului stabilit pentru zona lui. Liderul urmând să îi transmită acestuia numărul de puncte obținute. La fiecare 100 de puncte acumulate, participantul primește un bonus. La 12 bonusuri, adolescentul primește o mică amintire. d. Dacă trei luni consecutiv, participantul nu răspunde la întrebare, nu trimite fișele pentru corectare și refuză orice formă de comunicare, atunci ne rezervăm dreptul, ca următoarea lună să îl excludem din grup. e. Postările se trimit zilnic în intervalul orar 8 – 22.
 f. Proiectul se finalizează cu o întâlnire, unde toți participanții la proiect primesc o diplomă personalizată. Întâlnirea va fi națională sau zonală în funcție de numărul participanților.

 

     3. Biblia² pentru copii

Obiectiv: citirea Bibliei o dată în doi ani.

Organizare: – categorie de vârstă: 7 – 14 ani (pot participa și preșcolarii, dacă părinții aleg să le citească pasajul zilnic); – grup pe whatsapp cu învățătorii de Școală Duminicală sau părinții care implementează proiectul în biserică sau familie; – pasajul biblic: liderii postează lunar pasajele biblice propuse spre citire; – luni-vineri: se lecturează din Biblie pasajul stabilit; – sâmbătă și duminică: zile de meditație și recuperare; – timp necesar: aproximativ 30 minute/zi; – fișă de lucru: liderii trimit lunar fișele de lucru care conțin câte un exercițiu zilnic, menit să focalizeze atenția copilului asupra pasajului citit. Regulament: a. Numai liderii postează pe grup. b. Lunar se verifică „pulsul grupului”. Cum? Se lansează întrebarea: „Cum sunt cu citirea copiii din grupul tău?”, iar învățătorul/părintele răspunde în privat liderului stabilit pentru zona lui. c. La finalul fiecărei săptămâni, învățătorul/părintele primește grila de corectare pentru fișele de lucru. La fiecare 100 de puncte obținute, copilul primește un bonus, iar la 12 bonusuri acumulate, copilul primind o mică amintire. Proiectul se finalizează cu o întâlnire zonală, în care copiilor li se oferă o diplomă personalizată și o mică atenție. d. Dacă trei luni consecutiv, învățătorul/părintele nu răspunde la întrebare și refuză orice formă de comunicare, atunci ne rezervăm dreptul, ca următoarea lună să îl excludem din grup. e. Postările se trimit în intervalul orar 8 – 22.

     

       Pentru detalii puteţi scrie la adresa de email: bibliaputerea2@gmail.com

sau la numerele de telefon: Daniela Meisaros – 0788077418,

Helga Tothăzan – 0743111968,

Amalia Bălan – 0749659719,

Ionuț Bălan – 0755673079,

Andreea Marițean – 0787676930

 

img_5af51a7d14fdb        Adriana Ardeu, bis. Gloria, Arad

Descarcă aici: Filtru- lectie sau magie

             Cu toţii ştim că adevărurile puse în imagini ( ilustrate) sunt asimilate şi înţelese mai uşor de către  copil, şi de altfel, chiar şi de către un adult.  O lecţie fără o ilustraţie  fie ea, imagine, povestioară, experiment sau o acţiune) e ca o casă fără geamuri: nu intră lumina. Dar cum pot  eu ca învăţător deosebi între o idee bună, care ajută la transmiterea şi inţelegerea mesajului, şi una care  uimeşte doar, dar distrage de la scop? Cum aş putea să mă asigur că  folosesc idei interesante şi relevante pentru nivelul de inţelegere al copilului, dar în acelaşi timp, să nu exagerez, folosind prea multe ,,artificii’’ care până la urmă să  capteze copiii prin divertisment dar să îi îndepărteze de esenţă, Cuvântul lui Dumnezeu, viu şi lucrător? Vă propunem să filtraţi fiecare lecţie obiect, activitate, experiment, chiar program etc. punându-vă  următoarele întrebări:

 •  Este această metodă necesară\relevantă pentru clarificarea  adevărului pe care  vreau să îl predau?
 •   Poate ideea transmisă prin mesaj  să rămână loială adevărului biblic sau deviază?
 • Este mecanismul din spatele prezentării uşor de înţeles de  copii? (dacă nu înţeleg experimentul sau principiile din spatele lui, poate aduce mai multă confuzie decât adevăr.
 • Pot fi  destul de clar în expunere astfel încât copilul să nu plece acasă cu ideea de magie?
 • Există riscul ca modul de expunere şi ajutoarele folosite să distragă atenţia de la mesaj?
 • Pot eu fi atât de echilibrat în expunere  încât să accentuez învăţătura, şi să nu transform lecţia într-un ,,show’’?
 • Există pericolul ca materialele folosite\ aduse în clasă să provoace accidente?
 • Dacă  va reproduce acasă copilul prezentarea făcută în clasă există riscul accidentării?
 • Pot eu explica totul destul de simplu astfel încât dacă  va dori  copilul să ţină şi el prezentarea în faţa altora să nu existe riscul de a reproduce greşit ideea, iar eu să fiu bănuit că îi învăţ erezii?

Gabriela Povian – Biserica Penticostală Filadelfia – Timișoara

diamant

Descarca aici:Valoros- lectie cu obiecte

Ideea centrală: Fiecare dintre noi avem o valoare inestimabilă în ochii lui Dumnezeu, iar dovada că acest lucru este adevărat, constă în jertfa Domnului Isus la Golgota, pentru mântuirea fiecăruia dintre noi.

Verset de aur sugerat: Romani 5:8 „Dar Dumnezeu Îşi arată dragostea faţă de noi prin faptul că, pe când eram noi încă păcătoşi, Hristos a murit pentru noi.”

Obiect: Arătați preadolescenților/adolescenților, un diamant (fals, evident J), sau un diamant reprezentat pe hârtie, pe care să-l lăsați la îndemâna fiecăruia să-l poată atinge. Întrebați pe cineva, ce simte când privește diamantul și se gândește la el, după care întreabă dacă crede că are valoare-n ochii lui Dumnezeu și ce însemnă să ai valoare. (să fi iubit, prețuit, acceptat, înțeles, iertat, încurajat, ocrotit, valoros pentru cineva)

Verset sugerat: Luca 14:7 „Şi chiar perii din cap, toţi vă sunt număraţi. Deci să nu vă temeţi: voi sunteţi mai de preţ decât multe vrăbii.”

Idei de discuții pentru conținutul lecției:

Continue reading

Psalmul 36-9 - imagineIonel Morariu, Biserica Penticostală Poarta Cerului – Timișoara

Descarca aici:Isus, izvorul si sursa adolescentului

 • RESURSE:
 1. Cuvântul(Psalmul 119: 9-11 „Cum îşi va ţine tânărul curată cărarea? Îndreptându-se după cuvântul Tău. Te caut din toată inima mea; nu mă lăsa să mă abat de la poruncile Tale. Strâng cuvântul Tău în inima mea, ca să nu păcătuiesc împotriva Ta!”)Biblia
 • Cum poți determina pe adolescent să considere Cuvântul o resursă?

– fiind practic în abordarea Cuvântului – oferă-i adolescentului răspunsuri practice din Cuvânt la întrebările fundamentale ale lui (oferă-i o soluție pertinentă la preocupările lui ideologice).

– găsește criza din viața adolescentului și oferă-i soluția din Cuvânt – fiecare adolescent are o criză a vârstei lui; empatizează cu el și oferă-i soluția corectă prin Cuvânt – va ajunge să-l iubească.

– provoacă-l pe adolescent la „smart rebellion” (rebeliune deșteaptă) – dacă tot vrea să fie împotrivă, să o facă într-un mod smart (împotriva cui merită, nu împotriva celor ce îi vor binele).

– propune-i targete periodice și actualizate din Cuvânt. Exemplu: Ce ar fi făcut Daniel dacă era coleg de clasă cu tine, iar diriginta l-ar fi obligat să meargă la banchetul de final de an, altfel îi îl lasă corigent la…? (în felul acesta obișnuiești adolescentul să interogheze Biblia la provocările actuale ale vieții lui).

 1. Modele de urmat

Continue reading

tenesi (1)Marius Margea – Bis. Penticostală Apele Vii – Timișoara

Gabriela Povian – Bis. Penticostală Filadelfia-Timișoara

Descarcă aici: Adolescenta- raspantia drumurilor ( pt conferinta Hristos, Izvorul meu)

Rândurile care urmează vor căuta să fie:

 • O invitație la reflecție, din perspectivă creștină, asupra realității cotidianului dumneavoastră, de fiecare duminică în care intrați în sala de studiu a școlii duminicale.
 • Lecțiunea noastră va căuta să realizeze o repertoriere a câtorva pericole pe care vârsta celor din jurul dumneavoastră le comportă și, totodată, în lumina Scripturii, vom încerca să propunem câteva alternative de contracarare a acestora.

A devenit un loc comun al studiilor de psihologie pedagogică și nu numai, faptul că, în adolescență:

 • încep să meargă spre maturitate, să-și caute identitatea, cel mai adesea bulversați de realitatea propriei lor făpturi și bruiați de zgomotul uriaș, fizic, emoțional și spiritual al lumii din jurul lor.
 • Copiii care, până acum, erau cuminți și reacționau pozitiv la joculețele și cântecelele noastre de la grupele mai mici:
  • se distanțează brusc,
  • devin problematici, recalcitranți, ireverențioși, retrași-necomunicativi,
  • experți în buscularea fragilului nostru echilibru interior,
  • mereu gata de a zădărnici orice încercare a noastră de a face o lecție onestă de duminică.

Continue reading

descărcare

           Adriana Ardeu, bis. Gloria, Arad

        Pace voua. Anul acesta, împreuna cu învătătorii din biserica noastră am realizat un statut al şcolii duminicale. Am vrut sa avem trasate niste linii clare asupra modului în care să se desfăşoare lucrarea, nişte principii după care să ne ghidăm. Toţi au putut face sugestii şi propuneri iar când s-a hotărât forma finală, liderul a făcut un tabel în care toti să semneze că au luat la cunoştinţă şi se angajează să respecte ceea ce scrie acolo. Vă sugerăm să faceţi un lucru asemănător, pentru a ajuta la unitatea echipei şi pentru a vă asigura că întreaga echipă actionează şi gândeşte la fel, ridicând astfel standardele lucrării.

De asemenea, vă rugam ca daca aveţi făcut ceva asemănător sau daca îl veţi adapta pe acesta, să ne trimiteţi şi nouă un model; orice detaliu sau informaţie în plus e binevenită.

Domnul să vă binecuvinteze lucrarea!

Descarcă aici: Statut Sc Duminicala

Continue reading

1 2 3 5