Lecții din viața lui Samuel- ( lecţie preadolescenţi)

hh

trimis de Gabriela Povian, Bis. Filadelfia, Timişoara

Descarca aici:Lectie pt preadolescenti si adolescenti – Lectii din viata lui Samuel
Introducere: Samuel este pus cap de listă în seria profeților Bibliei. Esența prorociei, nu este descoperirea viitorului. Proroc este omul care are legătură directă cu Dumnezeu, căruia El îi vorbește și-i încredințează mesaje pentru alții. Mesajele sunt cu referire la trecut, prezent sau viitor, sau sunt încurajări sau mustrări.
Schema istorică: prin anul 1450 î. d. Cr., evreii veniți din Egipt prin pustia Sinai, au intrat în Canaan, conduși de Iosua. Au urmat 400 de ani de așezare în Canaan, sub conducerea judecătorilor. A fost cea mai întunecată epocă în istoria lui Israel. Samuel a venit ca ultimul dintre judecători și este cel care, inaugurează epoca monarhiei. El îl unge pe Saul ca primul rege în Israel (1050). Samuel, inspirat de Duhul lui Dumnezeu, a dat linii spirituale noi în Israel. De la Samuel se inaugurează o epocă profetică, care se va termina la Maleahi. Samuel a trăit aproximativ între anii 1080-1040 î. d. Cr. A fost unul dintre cei mai mari oameni din Israel.
Idei principale:
 A. Ce lecții învățăm din viața lui Samuel:
1 Rugăciunea este puntea pe care trebuie să trecem pentru a avea influență și împuternicire. Samuel (și mama lui) era un războinic al rugăciunii.
2 Însemnătatea lucrurilor pe care le fac liderii este în legătură directă cu relația lor cu Dumnezeu. Samuel a menținut o relație curată și vie cu Dumnezeu, până la sfârșit.
3 Felul de persoană care suntem, este mai important decât tot ceea ce am putea face. Caracterul lui Samuel a vorbit mai tare decât realizările lui. Nu ceea ce faci determină ceea ce ești, ci cel ce ești în Cristos va determina semnificația a ceea ce faci.
4 Dumnezeu caută lideri CDD – credincioși, disponibili și docili. Samuel a fost credincios, disponibil și docil.
5 Dumnezeu vorbește celor care ascultă. Samuel a ascultat de vocea lui Dumnezeu de la o vârstă fragedă. Dumnezeu poate fi auzit prin Cuvântul Său, prin Duhul Său, și prin creația Sa.
B. Cum a reușit Samuel să își păstreze un caracter curat într-o societate coruptă:
1. A avut o mamă excepțională, o mamă care știa să se roage, care știa să stea înaintea lui Dumnezeu pentru toate problemele ei și a știut să îl învețe pe Samuel valoarea rugăciunii.
2. Cunoașterea personală a lui Dumnezeu – acea experiență intimă în care înveți să asculți, să auzi vocea lui Dumnezeu.
3. Ceea ce a imprimat adânc în Samuel caracterul de dreptate, de corectitudine, de cinste morală, a fost catastrofa pe care a văzut ca o aduce păcatul. A văzut dezastrul pe care îl aduce păcatul în viețile oamenilor.
C. Trei lucruri care l-au format pe Samuel:
1. o mama care i-a arătat calea cea dreaptă, înspre Dumnezeu;
2. a avut părtășie directă cu Dumnezeu;
3. a deschis ochii la grozăviile păcatului, l-a conștientizat și a fugit de el.
Concluzii: este extraordinar de greu ca într-o societate coruptă să rămâi un om moral. Cea mai comună ispită este: dacă toți mint, eu de ce sa nu mint? Exemplul corupției se întinde foarte repede, dar ,,nu există mai mare curaj decât curajul de a spune: ,,dacă toți mint, eu n-am sa mint.”
Legea spirituală de bază enunțată de Samuel: ascultarea de Dumnezeu este lucrul fundamental al vieții. Dumnezeu întâi vrea să-ți șlefuiască caracterul, apoi să-ți deschidă ochii și urechile și apoi să te folosească ca instrument al Lui. El are nevoie de oameni corecți, cinstiți și de caracter, cărora să le vorbească.
Versetul de aur: 1 Samuel 15: 22- 23: „Samuel a zis: „Îi plac Domnului mai mult arderile de tot şi jertfele decât ascultarea de glasul Domnului? Ascultarea face mai mult decât jertfele, şi păzirea cuvântului Său face mai mult decât grăsimea berbecilor. Căci neascultarea este tot atât de vinovată ca ghicirea, şi împotrivirea nu este mai puţin vinovată decât închinarea la idoli şi terafimi. Fiindcă ai lepădat cuvântul Domnului, te leapădă şi El ca împărat.”
cântare: Contează – Laurențiu Tudorache

Categorii

Lasa un comentariu